Deviataci na výlete

Blíži sa koniec školského roka, žiaci už počítajú dni do začiatku letných prázdnin. No sú aj takí žiaci, ktorí počítajú dni, koľko krát ešte prídu do školy a potom už nie. Sú to naši deviataci. A práve s nimi sme sa vybrali v jeden slnečný deň na výlet.

Výber výletu bol ťažký, v ponuke bol výlet vlakom do Brezna (bola by zaujímavá cesta vlakom cez tunel), výlet do Rimavskej Soboty alebo do Ochtinskej aragonitovej jaskyne. Nakoľko sa žiaci  9. ročníka v predmete biológia učia o ochrane prírody, o chránených krajinných oblastiach Slovenskej republiky a o národných parkoch Slovenskej republiky, vybrali sme si výlet našou slovenskou prírodou.

Po hodinovom cestovaní sme dorazili do Ochtinskej aragonitovej jaskyne, ktorá leží v chránenej krajinnej oblasti Slovenský kras. Jaskyňa je národnou prírodnou pamiatkou. Žiaci boli unesení krásou jaskyne, videli unikátnu výzdobu tvorenú rôznymi formami aragonitu. Pokochali sa okolím prírody a cesta pokračovala na Muránsku planinu.

Národný park Muránska planina patrí medzi najmladšie národné parky na Slovensku.  Podlieha najvyššiemu stupňu ochrany prírody. V lokalite Biele vody na Muránskej planine žijú početné syslie kolónie. V našom okolí je známe, že „sysle sú krotké a prídu až k ruke“. Chceli sme sa presvedčiť na vlastné oči a bolo tomu tak, sysle jedli mrkvu, piškótky, prišli až k ruke, niektoré sysle sa dali chytiť aj do ruky. To bol najväčší zážitok pre žiakov.

Naša cesta prírodou tu však nekončila, zastavili sme sa aj na Dieliku, ktorý je súčasťou Muránskej planiny.  Krátku prestávku sme mali na občerstvenie sa  pri minerálnom prameni Šťavica v Tisovci. Studená mineralna voda nám padla ozaj vhod, žiaci sa zabavili na hojdačkách a plní krásnych zážitkov sa vracali späť.

Takí bol náš výlet slovenskou prírodou, žiaci mali veľa zážitkov,  mladší žiaci v kútiku  závideli starším, starší boli hrdí, že videli „trošku“ našej krásnej slovenskej prírody, ktorú máme ochraňovať, aby sa zachovala aj pre ďalšie naše  generácie.