75. výročie oslobodenia Klenovca

V stredu sme sa spoločne s obyvateľmi Klenovca zúčastnili pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti 75. výročia oslobodenia Klenovca.

Pani starostka Z. Kaštanová sa prítomným prihovorila: „Dnes sme si pripomenuli 75. výročie oslobodenia našej obce…
Vojna je udalosť, keď si človek musí brániť svoju slobodu a domovinu so zbraňou v ruke. Musí si brániť miesto, ktoré má nadovšetko rád, miesto, kde sa narodil, kde žije, kde vyrastajú jeho deti, kde trávia starobu jeho rodičia. Musí si brániť svoj domov, svoju obec.
Pre nás je nepredstaviteľné, že to, čo si človek počas života vybuduje, sa za niekoľko minút zmení v ruiny. Je pre nás nepredstaviteľné, že zo škôl sa vytratí detský smiech, že v obchodoch sa nedajú kúpiť základné veci potrebné pre bežný život, že matky vyprevádzajú svojich milovaných synov a manželov na smrť.
Dnes sme si pripomenuli udalosti, ktorých hrôza pred 75-timi rokmi priniesla veľa bolesti aj v obci Klenovec. Naši starí rodičia na vlastnej koži zažili, že ľudia dokážu byť oveľa horší ako akýkoľvek prírodný živel.
Ubehlo už 75 rokov od oslobodzovacích bojov. Za pomoci partizánov a občanov bol Klenovec oslobodený 23. januára 1945. Podľa spomienok ešte žijúcich účastníkov odboja z okolitých kopcov a hôr bolo počuť guľomety, samopaly, výstrely z pušiek, výbuchy ručných granátov. Občania žili v obavách o svoj život. V nádeji na prežitie sa skrývali väčšinou na usadlostiach na vrchoch. Až prišiel vytúžený a nezabudnuteľný deň oslobodenia a v našej obci zavládla obrovská radosť. Hroby padlých roztrúsené po horách v okolí Klenovca nám pripomínajú veľké obete a ťažko vybojovanú slobodu.
Ďakujeme všetkým, ktorí obetovali svoj život, či svoje zdravie pri oslobodzovaní našej obce.“