Kampaň Červené stužky 100px-world_aids_day_ribbon-svg

Červená stužka je symbolom solidarity s ľuďmi HIV pozitívnymi a chorými na AIDS, je symbolom prevencie a boja proti AIDS. 1. december je deň, kedy si mnoho ľudí na svete pripína červenú stužku a pripomínajú si tak Svetový deň boja proti AIDS. Dávajú na vedomie ostatným ľuďom, že podporujú HIV pozitívnych v ich neľahkom osude. Ukazujú tiež svoje odhodlanie proti AIDS bojovať, a to tak, že vedia ako sa pred infekciou HIV brániť. Naša škola sa do kampane zapojila v tomto roku už desiaty krát.  Do desiateho ročníka kampane sme sa zapojili  nasledovnými aktivitami:

  1. Celoslovenská výtvarná súťaž pre ŠZŠ Červená stužka v boji proti HIV a AIDS – žiaci sa na túto aktivitu vždy tešia a majú množstvo nápadov a námetov, no bohužiaľ sa nedajú všetky skvelé pohľadnice poslať a preto sme si urobili školské kolo, na ktorom sme vybrali tri najzaujímavejšie nápady, ktoré sme zaslali do súťaže.
  2. Tvorba a nosenie červených stužiek – červené stužky ako symbol solidarity v boji proti chorobe AIDS si žiaci pripli 28. 11. a nosili ich až do 01. 12. 2016.
  3. Tvorba živej červenej stužky – jedna z ďalších obľúbených aktivít našich žiakov. Žiaci vytvorili živú stužku spolu s balónmi. Tejto aktivity sa aktívne zúčastnili žiaci prvého stupňa.
  4. Prednáška a beseda na tému HIV/AIDS – bola spojená s prezentáciou „1. december Svetový deň boja proti AIDS“ pre mladších žiakov, žiaci druhého stupňa si pozreli prezentáciu „Názory mladých na AIDS“.
  5. Súťaž „Športom pre Červené stužky“ – 18. novembra sme sa zapojili do súťaže futbalovým turnajom žiakov druhého stupňa.
  6. Zorganizovanie aktivít – žiaci si pozreli dokumentárny film O víruse HIV a chorobe AIDS, kreslili červené stužky, urobili si triedny výskum, kde žiaci dostali 8 návrhov riešenia problematiky boja proti HIV a AIDS, ich úlohou bolo zoradiť návrhy podľa ich dôležitosti. Žiaci otestovali svoje vedomosti v teste o HIV a AIDS. Medzi najzaujímavejšie však bolo pre žiakov premietnutie filmu ANJELI , príbeh o smrti a nádeji, o deťoch zomierajúcich na AIDS v Juhoafrickej republike.

Cieľom týchto všetkých aktivít bolo pripomenúť si nebezpečenstvo tohto smrteľného ochorenia, utrpenie postihnutých, a taktiež naučiť žiakov ten správny postoj k vlastnému zdraviu a životu, ako aj k zdraviu a životu druhých ľudí.