Recyklohry – úloha Cesta mobilu

Už niekoľko rokov sa aktívne zapájame do úloh Recyklohier. Ani teraz sme nezabudli. Žiaci I. stupňa ŠZŠ mali za úlohu vyrobiť domáci telefón. K jeho výrobe použili plastové tégliky a jeho funkčnosť zdokonalili šnúrkou a korálkou. Vyrobené telefóny žiaci odskúšali, telefonovali svojim spolužiakom. Na prekvapenie nás všetkých telefóny dokonale fungovali.

Ďalšou úlohou bolo vymyslieť krátky príbeh a zahrať divadielko na tému: Ako sa zvieratká dorozumievajú bez mobilu?

Príbeh zvierat: Jedného dňa sa zebra vybrala na vychádzku. Keď tu zrazu sa pred ňou objavil tiger. Bez slov sa na ňu vrhol. Zebra sa tak zľakla, že sa ukryla do najbližšej jamy. Ako tam bola ukrytá, utekala popri nej žirafa. Zebra z jamy vyskočila a utekala jej oproti, aby ju zastavila. Kývaním uší naznačila, že tam číha nebezpečenstvo a tak spolu išli hľadať pomoc. Tú našli v podobe veľkého slona, ktorý sa tigra nezľakol. Svojim chobotom ho pomaly odohnal ďaleko, aby mali zvieratká už navždy pokoj.

Ani žiaci druhého stupňa nezostali bez úlohy. Ich úlohou bolo vypracovať pracovný list s názvom: Výrobné a dopravné cesty mobilného telefónu. S pomocou pani učiteľky na mape vyhľadávali informácie potrebné k vyriešeniu zadanej úlohy.

Najzaujímavejšia úloha bola: Ako a kde sa ťažia krvavé nerasty. Úlohou bolo zhotovenie plagátu a prezentácia získaných informácií spolužiakom.

Žiaci 8. ročníka vyhľadali na internete informácie o ťažbe krvavých nerastov, ktoré sa používajú do mobilných telefónov. Zo získaných informácií zhotovili plagát pre svojich spolužiakov, ktorým prostredníctvom rovesníckeho vzdelávania odovzdali získané informácie.