HOVORME O JEDLE

V dňoch od 16. októbra do 20. októbra 2017 sme sa zapojili do   V. ročníka súťažno-vzdelávacej aktivity „HOVORME O JEDLE“.  Vybrali sme si dennú tému s názvom: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov.

 

Agátkine čarovné jedlo – dobroty z prírody

Žiaci počas denného bloku na hodinách vecného učenia a slovenského jazyka plnili rôzne úlohy s témou ovocie, pričom sa oboznámili s pôvodom ovocia a zeleniny, ako i orechov, určovali prvú hlásku v pomenovaní ovocia a zeleniny. Následne spoznávali a určovali ovocie podľa hmatu ako i chuti. Denný blok žiaci uzavreli prípravou ovocného nápoja a ovocného šalátu.

Tajomstvo z ovocia

Počas denného bloku najprv na hodine slovenského jazyka plnili žiačky jabĺčkové úlohy, následne hľadali tajomstvo v hruštičkách a jabĺčkach

Deti svoje pracovné zručnosti zúročili pri príprave ovocných ježkov a ovocnej šťavy a svoje dojmy z ochutnávky šťavy zapísali žiačky do spoločnej tabuľky, ktorú sme si v závere dňa vyhodnotili.

Kde patrím???

Žiaci pomocou rozhovoru a obrázkov pomenovávali ovocie a zeleninu, zopakovali si prečo je dôležité jesť ovocie a zeleninu

V skupinách vytvorili plagáty ovocia a zeleniny a na záver prezentovali svoje výtvory.

Čo som ???

Žiaci pomocou jednoduchého opisu vonkajších znakov rozpoznávali ovocie a zeleninu,  následne vypĺňali tajničku.

Vitamínová mozaika

Pri zhotovovaní mozaiky z farebného a novinového papiera si žiaci preopakovali nadobudnuté vedomosti o význame ovocia a zeleniny v našej strave.

Preteky ovocia a zeleniny

Na hodine čítania sa žiaci oboznámil s cieľom  a zámerom zdravej výživy. Na výtvarnej výchove žiaci rozvíjali svoju tvorivosť. V závere pomenovávali rozličné druhy ovocia a zeleniny. Všetkými aktivitami posilňovali pozitívny vzťah k svojmu zdraviu.

 

Účinky ovocia a zeleniny na ľudský organizmus

Žiaci vyhľadávajú na internete informácie o ovocí – jeho účinky na ľudský organizmus. Získané informácie zapíšu na papier. Nasleduje spoločná diskusia o účinkoch  jednotlivých druhov ovocia na ľudský organizmus. Následne ovocie nakreslia, pripoja aj popis účinku na ľudský organizmus a vytvoria spoločný plagát.

 

Ovocná schéma cinquain

Žiaci podľa schémy cinquain v skupinách vymysleli básničky o ovocí, uplatnili svoje vedomosti o ovocí a zapojili aj svoju fantáziu.