Deň pre bezpečnejší internet

Dnešné deti si svoj život bez prístupu na internet vedia už len ťažko predstaviť. Internet je pre nich zdrojom zábavy, informácií, trávenia voľného času i „stretávania sa“ s priateľmi. Aj vďaka mobilným operátorom sú pre nich komunikačné technológie bežnou súčasťou domácnosti. Počítač, mobilný telefón, tablet či iné „smart“ zariadenia sú už neoddeliteľnou súčasťou ich života. S ich využívaním je však spojený nielen pohodlný prístup k informáciám prakticky kdekoľvek a kedykoľvek, ale aj mnohé nástrahy či riziká.

Svetový deň bezpečnejšieho internetu sa organizuje od roku 2004. Jeho hlavným cieľom je upozorniť deti a mladých ľudí na zodpovedné používanie internetu a nových informačných technológií. O tom, aké nebezpečenstvá môžu hroziť pri využívaní internetu, dostávajú informácie nielen deti a dospievajúci, ale aj ich rodičia.

Témou roka 2018 je „Vytvorte, pripojte a zdieľajte rešpekt: Lepší internet začína s vami“ a ide o výzvu, aby každý účastník zohral svoju úlohu pri vytváraní lepšieho internetu pre všetkých, najmä pre najmladších používateľov.

Aj u nás v škole sa s touto témou dôkladne oboznamujeme s témou bezpečného a zodpovedného používania internetu prostredníctvom besied a diskusií, ale i pomocou edukačných videí, v ktorých vystupujú ovce a pomáhajú mladšej generácii lepšie spoznať úskalia internetu (www.ovce.sk).