Obchodovanie s ľuďmi

Obchodovanie s ľuďmi predstavuje závažný fenomén, ktorý zasahuje krajiny po celom svete. Popri obchodovaní s drogami a nelegálnom obchode so zbraňami sa z obchodu s ľuďmi stal jeden z troch najvýnosnejších a zároveň aj najrýchlejšie sa rozvíjajúcich druhov organizovanej trestnej činnosti. Boj proti tomuto fenoménu je neľahký aj vzhľadom na to, že sa neustále objavujú nové spôsoby jeho páchania.

Dňa  27. apríla sme sa zapojili do preventívnej kampane  „Obchodovanie s ľuďmi“. Vysvetlili sme si, ako funguje tretí najvýnosnejší obchod na svete týkajúci sa novodobého otroctva, aké manipulácie využíva tento dobre organizovaný zločin. Pozreli sme si aj film o obchodovaní s ľuďmi. Povedali sme si, na čo si dávať pozor pred vycestovaním za prácou do zahraničia a tiež ako postupovať v prípade, že by sme sa dostali do problémov.

Podobne ako mnohé iné nelegálne činnosti, aj obchodovanie s ľuďmi organizujú najmä rozsiahle zločinecké skupiny. Ide pritom o vážne porušovanie ľudských práv – zneužívaním osôb na vlastné obohacovanie proti ich vôli. Nezriedka sú obete obchodovania s ľuďmi týmito následkami poznačené na celý život!