Deň jablka

Na Deň jablka by sme si mali  pripomenúť:

Denne jedno jablko pre zdravie.

Jablko povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus a môžu si ho dopriať aj pacienti s cukrovkou.

Docenenie jabĺk, ich odrôd aj ovocných sadov patrí medzi hlavné náplne osláv Dňa jablka, známeho aj ako Deň pôvodných odrôd jabĺk. Pripomína sa každý rok 21. októbra. Iniciovala ho britská organizácia Common Ground v roku 1990 a už v roku 1991 sa konalo vyše 50 podujatí.
Podľa organizátorov Dňa jabĺk jeho hlavným obsahom má vždy byť oslava aj zdôrazňovanie bohatstva odrôd tohto ovocia. Podstatná myšlienka tohto dňa spočíva v tom, aby človek nikdy nezabudol, že jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti.
Lekári i odborníci na zdravú výživu zdôrazňujú – jablko prospieva zdraviu.

Aj my v škole sme vyhľadávali rôzne informácie o jablkách, zistili sme, že jablká bránia vzniku rakoviny, chránia pred vznikom astmy, udržujú zdravú pokožku a samozrejme obsahujú veľa vitamínov. V tomto jesennom období nás jablká ochránia pred nachladnutím, kašľom, chrípkou, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, podporujú trávenie, pôsobia proti infarktu a stresu. Vitamíny obsiahnuté v jablku spomaľujú proces starnutia nášho organizmu. Stačí skutočne jedno jablko denne a budeme sa cítiť aj vyzerať lepšie.

Jabloň je u nás najrozšírenejším ovocným stromom a je právom považovaná za najstarší ovocný strom. Práve preto by sme mali čo najviac konzumovať naše sezónne ovocie – jablko.

Počas tohto zaujímavého dňa sme mali rôzne aktivity, vyhľadávali sme informácie na internete, kreslili sme jablká, ochutnávali sme ich a potom sme s pani učiteľkou upiekli jablkový koláč, ktorý nám vynikajúco chutil.